De starterslening in Velsen

Rosa-3x4.jpg
Door Rosa Barth op 16 december 2021 om 23:30

De starterslening in Velsen

Speciaal voor starters heeft Velsen sinds 2014 een starterslening. Voor nieuwbouwwoningen in IJmuiden konden starters €20.000 lenen bovenop de hypotheek. Er is slechts zeven keer gebruik van gemaakt. Dit is te weinig. Nu ligt er een voorstel om de starterslening te verbreden: hij mag voor heel Velsen aangevraagd worden en ook voor bestaande woningen.

De ChristenUnie staat er helemaal achter dat jonge mensen geholpen worden om een eerste koopwoning te bemachtigen. Wonen is een eerste levensbehoefte. Maar in de huidige tijd is het voor een flinke groep onmogelijk. Vooral starters die in de eigen geboorteomgeving willen blijven wonen leggen het steeds vaker af tegen kopers van buiten. Gedwongen thuis wonen of gedwongen kleine behuizing is een steeds groter probleem voor een steeds grotere groep jonge mensen. Met allerlei gevolgen van dien: spanningen in huis, het uitstellen van een kinderwens, later trouwen. Jonge mensen zitten sociaalmaatschappelijk in de wachtstand. De starterslening kan dit veranderen.

De wethouder Floor Bal beaamt dit en ziet graag dat de starterslening verbreed wordt. Hij herkent zich niet in de bezwaren van een mogelijk prijsopdrijvend effect of een te grote draaglast voor starters. De ChristenUnie ook niet. Rosa Barth: “Het zou goed kunnen dat starters nu meer betalen voor een huurwoning dan dat zij gaan betalen aan hypotheek plus het terugbetalen van de starterslening. Door de overstap te maken naar een koopwoning, kunnen zij eindelijk investeren in hun eigen stenen.”

 Wel geeft de ChristenUnie mee dat er een goede communicatiestrategie moet komen. Rosa Barth: “Toen wij vorig jaar ons eerste huis kochten in Velsen, hadden wij geen idee van de starterslening. Het zou mooi zijn als andere starters de lening gaan benutten.”

Labels: ,