Algemene beschouwingen 30 juni 2022

Frank-4.jpg
Door Frank Cornet op 30 juni 2022 om 23:00

Algemene beschouwingen 30 juni 2022

Vertrouwen dat we uiteindelijk de goede weg vinden

Raadsvergadering (start bijdrage op 1:50:20)

De altijd bruisende en enthousiaste Zuid-Afrikaanse Bisschop Tutu werd eens gevraagd waarom hij toch altijd zo optimistisch is, ondanks alle onrust en onzekerheid in de wereld.
Hij antwoordde daarop met:
“Het is geen optimisme wat je zien, het is hoop. Hoop gebaseerd op mijn geloof. Mijn geloof wat me vertrouwen geeft in het goede van de mens en de rotsvaste overtuiging dat we uiteindelijk de goede weg vinden, welke dat ook moge zijn.”

Vertrouwen in het goede van de mens en de rotsvaste overtuiging dat we uiteindelijk de goede weg vinden, welke dat ook moge zijn.

En dat is wat ons vandaag te doen staat: samen, met elkaar de juiste weg vinden.

Dat is het geluid van de ChristenUnie, we willen met betrokken inwoners er samen de schouders onder zetten, ook als het even tegen zit.

Samen met elkaar kan je heel veel voor elkaar krijgen.

Dat is wat de geschiedenis van Velsen laat zien.

Met betrokken verenigingen en organisaties, kerken, moskeeën, muziek-, culturele en sportverenigingen, met betrokken en onverschrokken Telstar.

Met betrokken en innovatieve bedrijven, bijvoorbeeld in de duurzame wind energie.
En wat een prachtig havenfestival hadden we afgelopen weekend.

Maar daarbij hebben we ook oog voor mensen die het moeilijk hebben

- die eenzaam zijn

- die de energierekening niet meer kunnen betalen, kinderen in armoede

- inwoners met zorgen over hun gezondheid en die van hun kinderen, door Tata

- huurders die al meer dan tien jaar wachten tot hun woning wordt gerenoveerd.

Ik heb vertrouwen in het goede van de mens en de rotsvaste overtuiging dat we hierin uiteindelijk de goede weg vinden, welke dat ook moge zijn.

Daarbij hoort dat we elkaar zien, horen en verstaan. Met respect voor elkaar en openheid naar elkaar. En ja, dat is een zoektocht.

En zo staan we met alle grote uitdagingen stil bij de perspectief nota.
Daarbij is het zoeken naar de juiste balans.
Tussen investeren en hand op de knip, tussen uitgaven en reserves aanhouden voor als het mis gaat.

Hierbij vragen we vanuit de ChristenUnie om een 7 tal zaken prioriteit.

  1. Schouwburg en een nieuwe vlakke vloerzaal. Een fors deel van het geld van de Schouwburg gaat nu op aan energierekeningen, in plaats van aan voorstellingen.
  2. Het Pieter Vermeulen Museum, er is een zeer geschikt gebouw, er zijn plannen.
    Laten we ze als gemeente nu eindelijk eens écht ondersteunen om dit tot een succes te maken.
  3. Wandreliëf van Ylstra op de Kennemerzaal, we zijn verheugd dat het behoud van dit kunstwerk wordt meegenomen in de ontwikkeling van het hele gebied.
  4. Velsen-Noord, een prachtwijk waar we ook als ChristenUnie de afgelopen jaren regelmatig aandacht voor hebben gevraagd en dan met name voor de Gildenbuurt.
  5. Wonen neemt in het raadsprogramma een grote plaats in.
    We willen betaalbare nieuwbouw en verduurzaming van bestaande woningen.
    We willen een aanpak voor de sociale woningbouw waar nu sprake is van achterstallig onderhoud en gebrekkige isolatie, waardoor bewoners nu te maken krijgen met gezondheidsklachten en energiearmoede.  
  6. Duurzaamheid. Ook op dit terrein is veel te doen. Denk aan Tata, een circulaire economie, maar ook behoud van een groene leefomgeving en veilig wandelen en fietsen als alternatief voor de auto.
  7. Integrale wijk aanpak: armoede preventie, preventieve jeugdzorg, leefbaarheid en veiligheid om zo drugsproblemen te voorkomen en vroeg te signaleren.

Ik begon met een uitspraak van bisschop Tutu: “Vertrouwen in het goede van de mens en de rotsvaste overtuiging dat we uiteindelijk de goede weg vinden, welke dat ook moge zijn.”

En zo heeft ChristenUnie Velsen vertrouwen in de Velsenaren en in u als raad en college dat we samen, met elkaar de goede wegen mogen vinden.

Deze perspectiefnota en de financiële ruimte in de meicirculaire bieden daarvoor een goed vertrekpunt.

Ik wens onze burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie en ons als raad sterkte met de uitwerking van deze perspectiefnota tot een begroting en ik geef u graag Gods wijsheid en zegen daarin mee.

Labels: ,