"Tijdens de laatste vergadering kwamen er zinnen voorbij waar ik nog steeds niet veel van begrijp. “De circulaire economie wordt mede beinvloed door de MRA en daar liggen kansen om te verzilveren”……Als buitenstaander zeggen dit soort kreten je niet veel. Deels is dit natuurlijk niet te voorkomen. Elk beroep, elk vak, heeft zo zijn eigen taal. Maar soms kan het helpen om iets meer uitleg te krijgen. In elke nieuwsbrief willen we veel gebruikte politieke termen aan bod laten komen. Zo bespreken we in deze brief
Moties en Amendementen.
“Een motie is een formeel middel waarmee een lid van een vergadering een discussiepunt voor kan leggen aan een vergadering. Hiertoe dient de motie in stemming gebracht te worden op een vergadering. Alle leden van een vergadering kunnen een motie indienen.”
Je kunt het een VOORSTEL noemen. Zo kan Leen namens de CU een motie indienen over een bepaald onderwerp en dan medestanders zoeken (andere Partijen) die samen met hem deze motie willen indienen. De motie wordt voorafgaand aan een raadsvergadering ingediend zodat de hele raad en de Wethouders zich kunnen voorbereiden op deze motie.
Als een motie wordt aangenomen is dit nog geen dwingende opdracht aan de wethouder maar een dringend advies. Hij/zij kan deze naast zich neerleggen. De wethouder geeft tijdens het bespreken van de motie ook vaak aan wat hij/zij er van vindt. Als de wethouder al direct enthousiast reageert en aangeeft de motie aan te nemen en er wat mee te willen doen, is er eigenlijk geen officiele stemming meer nodig.
Een motie wordt aangenomen als er een meerderheid van stemmen is. De motie-indiener mag als eerste het woord en legt uit waar de motie over gaat en met welke redenen deze wordt ingediend. Andere raadsleden kunnen dan vragen stellen en in debat gaan. De wethouder die gaat over het betreffende onderwerp (de Portefieullehouder) reageert ook.
Daarna gaat men over op stemmen en mogen Fractie's naast hun stem ook een stemverklaring afgeven. Hiermee kunnen ze hun voor- of tegen-stem nog toelichten.
Als de motie in stemming is gebracht, besluit de voorzitter of deze wel of niet is aangenomen en wordt de vergadering vervolgd.
Zo heeft Leen, samen met Velsen Lokaal en het CDA een motie ingediend met als vraag om de afvalstofheffing te splitsen voor 1-persoons- en meer-persoonshuishoudens. Een overgroot deel van de gemeenten in Nederland doet dit al en Velsen loopt hierin achter.
Deze motie werd 30 juni ingediend en werd met een meerderheid aan stemmen (18 tegen 14) aangenomen. Het vervolg is nu aan de wethouder.
“Een amendement is een formele wijziging van een officieel document.”
Je wilt een wijziging aanbrengen in een al bestaand besluit om zodoende toch nog een verandering door te voeren.
Zo zijn er afspraken gemaakt om het Pontplein bij Ijmuiden aan te pakken en deze op te knappen. In deze opknapbeurt zullen de busstroken worden verwijderd en de P+R-voorzieningen worden aangepakt. Omdat er geen Fastferry meer vaart, wordt de busbaan niet meer gebruikt. De bushaltes zijn al verplaatst.
De onderhandelingen over een eventuele nieuwe bootverbinding zijn nog bezig. Er wordt gezocht naar bedrijven die hier geld in willen investeren. Tot op heden is dit niet gelukt. De wethouder heeft nu besloten om niet langer te wachten en het Pontplein op te gaan knappen.
Leen heeft samen met de SP een Amendement ingediend waarop een tekstwijziging is aangegeven. Deze toevoeging vraagt om nog te wachten met herinrichting zolang de onderhandelingen nog lopen.
Ook dit Amendement is in stemming gebracht en heeft het niet gehaald (10 voor en 22 tegen).
Zo werden er op de vergadering van 30 juni 15 moties en 3 amendementen ingediend. Dat werd een lange vergadering.
De moties waar de CU zich sterk voor heeft gemaakt, zijn:
– afvalstofheffing wijzigen voor 1-persoonshuishoudens
– starterslening: de regeling uit te breiden met zowel nieuwbouw als bestaande bouw en tot allee woonkernen van Velsen."
- Elsa Waljaard