« Terug

Algemene Beschouwingen

LeenDeWinter (liggend).JPGdonderdag 04 november 2021 17:30

In de Algemene Beschouwingen rond de Begroting 2022-2025 van de gemeente Velsen op 4 november 2021 heeft fractievoorzitter en raadslid Leen de Winter van ChristenUnie Velsen onderstaande tekst uitgesproken.

Voorzitter, dames en heren,

Allereerst wil de CU het college en de betrokken ambtenaren ook dit jaar weer bedanken voor hun inzet om deze begroting te realiseren.

Het zijn mijn laatste algemene beschouwingen dit jaar. Volgend jaar zal hier hopelijk mijn opvolger Frank Cornet staan.

Wat CU betreft hadden we liever een jaar pas op de plaats gemaakt. Hoewel ik in de Jutter van vorige week lees dat de meeste coalitiepartijen vinden dat het gevoerde beleid van de afgelopen jaren ervoor heeft gezorgd dat we weer kunnen investeren vindt de CU het allemaal nog niet zo rooskleurig. Uit de presentatie onlangs van onze accountant werd dat voor ons bevestigd. De gemeente Velsen heeft te veel schulden, te weinig bezittingen en te weinig reserves. We zijn in de afgelopen raadsperiode tientallen miljoenen ingeteerd op onze reserves en dat zou wat CU betreft niet meer moeten gebeuren, daar moeten we veel beter op sturen met de komende begrotingen. Vergeleken met andere gemeentes doen we het gewoon niet goed. De schuld per inwoner is 2359, dat is 200 euro meer dan vergelijkbare gemeentes en loopt per jaar nog steeds verder op. Ook de lasten liggen behoorlijk boven het landelijk gemiddelde. We behoren bij de 100 duurste gemeenten van Nederland. HET aandachtspunt voor de komende jaren zou wat CU betreft de ontwikkeling van het eigen vermogen moeten zijn.

Natuurlijk is het jammer dat er bij het begroten al langere tijd onzekerheid is over de hoogte van de rijksbijdragen, met name omdat onder andere de kosten van de jeugdzorg de afgelopen jaren fors opgelopen zijn en ook de kosten voor de WMO erg hoog waren.

Vorig jaar hebben we 6.5 mio euro bezuinigd maar voor komend jaar is toch 1.25 mio gevonden om te investeren in 7 prioriteiten: Extra geld voor de schouwburg, impuls versnellen woningbouw, Citymarketing, jeugdboa’s, lokaal klimaatakkoord, veiligheid en participatie. Hoewel lastig zal de CU zal hier niet tegen gaan stemmen. Er zit gelukkig een hoog CU-gehalte in deze gekozen prioriteiten.

De kaders uit de kadernota 22-25 zijn richtinggevend. Door zicht op extra inkomsten vanuit het rijk en verhoging van de algemene uitkering kunnen we hierop anticiperen maar ook hier past ons bescheidenheid want het weerstandsvermogen is volgens de nieuwe norm van de raad maar net voldoende. CU vindt dit lastig en vind dat er zodra het weer kan zeker weer gespaard moet worden om weer meer vlees op onze botten te krijgen zodat een eventuele toekomstige nieuwe periode van financiële tegenslag opgevangen kan worden. De begroting ademt een zeker optimisme, met uitspraken als "we gaan behoedzaam om met inschattingen, er is evenwicht, er is voldoende reserve". Deze toon mag wat ons betreft wat bescheidener. Maar goed, het is natuurlijk de aanloop naar de verkiezingen en leuk als je dan voorstellen kan presenteren om te investeren in deze ambities!!

CU is tevreden dat de woonlasten iets dalen in de vorm van afvalstoffenheffing en rioolrechten. Voor de stijging van de gasprijzen houden wij echter ons hart vast en daarom dienen we de motie over “energiearmoede” straks van harte mede in.

Ook is de CU er nog niet echt zeker van of het recycle-tarief wel uitgerold moet worden in Velsen. Je ziet steden waar het een groot succes is maar ook behoorlijk wat steden waar men voor miljoenen het schip in is gegaan en uiteindelijk alsnog over zijn gestapt op na-scheiding. We hebben in ieder geval voorlopig wat uitstel om het nog beter voor te bereiden. De motie die straks aan de orde komt hierover ondersteunen wij dan ook.

Dan nog iets over sociale huurwoningen bij nieuwbouw. Volgens mij vinden we het met z’n allen in dit huis zeer belangrijk dat sociale huur gespreid wordt over alle woonkernen binnen onze gemeente waarbij IJmuiden en Velsen-noord zoveel mogelijk ontzien worden. Ik wil het college oproepen zich hier strikt aan te houden. We zien nu al dat er veel gegoogeld wordt met cijfers. In het ene project geen sociale huurwoningen en in het andere project 100% sociale huurwoningen. Houdt het duidelijk en transparant zodat voor een ieder makkelijk te controleren valt of de afspraken nagekomen worden.

Ook vindt de CU het belangrijk dat de Velsenaar op 1 staat bij het toewijzen van woningen. CU rekent erop dat de mogelijkheid om 50% van de Velsenaren een kans te geven een nieuwe woning in hun eigen Velsen te kopen of te huren goed geregeld gaat worden in de nieuw aan te nemen huisvestingsverordening.

CU verwacht van het college dat ze bij projectontwikkelaars afdwingen dat de vanaf prijzen acceptabel en bereikbaar zijn ook voor starters. Een vanaf prijs vanaf 560K is wat betreft CU not-done.

Thema’s die de CU verder na aan het hart liggen zijn o.a. Luchtkwaliteit, Armoede, Drugsoverlast, Jeugdzorg en Schulden. Mijn spreektijd is te kort om hier dieper op in te gaan maar wij zullen ook komend jaar scherp zijn op de ontwikkelingen binnen deze onderwerpen.

De diverse amendementen en moties die straks voorbijkomen zullen via ons debat de koers ook voor het komend jaar weer definitief gaan bepalen.Ik hoop, en heb er ook vertrouwen in, dat wij vanavond een goede avond hebben met elkaar waar ons “samenspel” zichtbaar zal zijn voor de samenleving zodat zij mogen ervaren en zien dat wij allen, zoals vanavond hier aanwezig, het beste willen voor iedere inwoner, bedrijf en maatschappelijke organisatie van Velsen.

Ik wens onze burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie sterkte met de uitwerking van deze begroting en ik geef u graag Gods wijsheid en zegen daarin mee. Dank u wel.

« Terug