Algemene beschouwingen november 2022

Frank-4.jpg
Door Frank Cornet op 25 november 2022 om 15:00

Algemene beschouwingen november 2022

Op 23 november 2022 sprak ChristenUnie fractievoorzitter Frank Cornet bij de algemene beschouwingen deze tekst uit.

Allereerst wil de CU het college en de betrokken ambtenaren ook dit jaar weer bedanken voor hun inzet om tot deze begroting te komen.

Gelukkig waren grote bezuinigingen dit keer niet nodig en kunnen we weer gaan opbouwen. 

In deze begroting en de bespreking daarover zal er veel aandacht zijn voor jongeren. En dat is goed. Jongeren zijn onze toekomstige verpleegkundigen, loodgieters en technici. Daarom is het belangrijk dat ze goed terecht komen en zich thuis voelen in Velsen. 

Soms gaat dat niet vanzelfsprekend. Daarom wil de ChristenUnie geld uittrekken voor jeugdboa’s en een extra jongerenwerker. En er ligt een mooi pakket jeugd voor sport en cultuur en hulp bij schulden. 

We verwachten te zien dat dit preventief werkt, en bijdraagt aan beheersing van de kosten van de jeugdzorg. 

Maar met alle aandacht voor jongeren moeten we nu ook naar ouderen gaan kijken. 

Dan gaat het over woningen, doorstroming en sociale ondersteuning. 

Aansluitend op de woonvisie 2040 ziet ChristenUnie graag initiatieven voor geclusterde vormen van zelfstandig wonen maar met ondersteuning door zorgaanbieders.  

Verder zien we graag dat er een van Groot naar Beter regeling komt, zoals al genoemd in het raadsprogramma. Een regeling om doorstroming te bevorderen van senioren, zodat er ruimte komt voor gezinnen, die weer ruimte kunnen maken voor jongeren. 

Dan de sociale kant van ouder worden: 

In de komende periode zal de ChristenUnie met een voorstel komen voor een Pakket voor senioren en mensen die wat extra aandacht nodig hebben. 

We hebben bij het kleuren van de begroting 6 kanskaarten laten liggen: “Eenzaamheid”, “Buurthuizen”, “Dagbesteding”, “Mantelzorg” en “Dementievriendelijke gemeente”. 

6 kaarten die we nu laten liggen, maar waarvan we er wat de ChristenUnie betreft in deze periode toch een aantal moeten oppakken. We komen hierop dus nog terug!

Met elkaar willen we een leefbaar Velsen. Veilig voor kinderen, wandelaars en fietsers, schone lucht, groen. En er is veel aandacht voor duurzaamheid en woningbouw. En daar zijn we blij mee. 

De ChristenUnie is er trots op dat we plekken bieden voor vluchtelingen, zoals het asielschip in Velsen-Noord en de jongerenopvang in Driehuis. 

Goed dat we mensen kunnen helpen die uit ellendige situaties komen en een beroep doen op onze hulp. 

En heel mooi dat er vanuit diverse kanten van de Velsense samenleving ook positief op wordt gereageerd, door mensen die zich aanbieden als vrijwilliger of organisaties die een inzameling houden.

Op die manier ontstaat verbinding en kunnen de vluchtelingen hier, na alles wat ze hebben meegemaakt rust vinden. Of ze nou mogen blijven, of alsnog ons land weer moeten verlaten. 

 

Armoedebestrijding is voor een groeiende groep inwoners een belangrijk onderwerp in deze onzekere tijden. Goed om te zien dat college nog dit jaar maatregelen neemt gericht op de individuele inkomenstoeslag. En we kijken uit naar verdere voorstellen op dit gebied van armoedebestrijding.

De ChristenUnie vindt het belangrijk dat we een samenleving opbouwen waarin geen plaats is voor discriminatie en intolerantie, maar waarin we elkaar accepteren en ontmoeten, elkaar vasthouden. 

Daarom ondersteunen we het regenboogbeleid. We zien dit nauw samengaan met het antidiscriminatiebeleid tot een beleid van acceptatie en verbinding. 

 En uiteraard blijft ChristenUnie scherp letten op de financiële positie van de gemeente. De reserves van Velsen zijn de afgelopen jaren flink afgenomen. Daarom willen we weer een buffer opbouwen.

We kijken uit naar de nota reserves en voorzieningen die ons voor de kerst is toegezegd. 

In al deze onzekerheid wil de ChristenUnie hoop laten zien. 

Hoop gebaseerd op ons geloof. Ons geloof dat ons vertrouwen geeft in het goede van de mens en de rotsvaste overtuiging dat we uiteindelijk de goede weg vinden, welke dat ook moge zijn. 

Ik wens onze burgemeester en wethouders, de ambtelijke organisatie en ons als raad veel goeds met de verdere uitwerking van deze begroting en ik geef u daarin graag Gods wijsheid en zegen mee. 

Dank u wel.

Labels: ,